PlayStation VR

9 Total Score
Veelbelovende VR bril die je koppelt aan je PS4

Het unieke aan deze VR bril is dat je hem koppelt aan een PS4. Een PS4 is veel goedkoper dan een krachtige PC, die je nodig hebt voor bijvoorbeeld de HTC Vive of de Oculus Rift.

Virtual reality van PlayStation

De spreekwoordelijke kogel is door de kerk: Het geheimzinnige project Morpheus van Sony blijkt een virtual reality bril die nu als Playstation VR voor consumenten op de markt komt. Zonder de noodzaak voor een dure pc kan je met een Playstation en PS VR games in indrukwekkende VR omgevingen spelen zonder dat je van de bank af hoeft te komen.

Van Project Morpheus naar Playstation VR

Toeval of niet, maar kort na de overname van Oculus VR door Facebook, in 2014, zou Sony Project Morpheus aankondigen. De accessoire zou Playstation 4 bezitters in staat stellen om games op hun console in virtual reality te spelen zonder de noodzaak voor een dure, nieuwe pc, zoals bij de Oculus Rift het geval is. De Game Developers Conference (GDC) van 2015 zou bezoekers voor het eerst in staat stellen die nieuwe virtual reality headset van Sony te proberen, wat tot vele enthousiaste reacties in de games pers zou leiden. Later in dat jaar werd de uiteindelijke naam van de headset bekend gemaakt: Playstation VR.

 

playstation vr samen spelen web

 

Wanneer kun je de Playstation VR kopen?

Hoewel Sony tot eind 2015 vol hield dat consumenten in de eerste helft van 2016 Playstation VR konden kopen, werd bij de GDC van 2016 de lanceerdatum van Playstation VR bekend gemaakt: oktober 2016. Vanaf dat moment kan je als PS4 bezitter PS VR kopen en kiezen uit een catalogus games van oude en nieuwe Playstation developers.

 

playstation vr man web

 

Hoe werkt PS4 VR?

PS4 VR is vergelijkbaar met andere virtual reality headsets, zoals de HTC Vive: door schermen voor de ogen van de gebruiker te plaatsen die beiden een iets ander beeld weergeven, creëert de headset de illusie van diepte. Sensoren in zowel de headset als de Playstation camera vertalen vervolgens bewegingen van het hoofd naar deze beelden, waardoor je je als gebruiker ín de speelwereld waant.

 

playstation vr vrouw web

 

Wat maakt de PS VR headset anders dan de concurrentie?

playstation vr zijkant webBelangrijk onderscheid tussen de PS VR headset en andere virtual reality headsets op de markt is dat de headset van Sony enkel werkt in combinatie met een Playstation 4. Hierdoor heb je als gebruiker een virtual reality ervaring die completer is dan die geboden door mobiele vr brillen als Google Cardboard, Samsung Gear VR of VR Box, maar heb je tegelijkertijd geen dure pc nodig om de software te draaien.

 

Wat kun je met Playstation VR

Playstation VR is gemaakt voor één ding: games. Heel veel games. Talloze game-ontwikkelaars die al gewend zijn om voor de Playstation 4 te ontwikkelen zijn ook druk met het bouwen van games voor PS VR. In 2016 alleen al komen er tientallen games op de markt die specifiek voor PS4 VR gebouwd zijn, of zo zijn aangepast dat ze gebruik maken van het unieke perspectief dat een virtual reality headset je als gamer biedt. Daarnaast kan je met de headset films en video’s bekijken in ‘cinematic mode’, waarbij je in een virtuele bioscoop plaatsneemt en op een 5 meter breed scherm kunt kijken.

Voor hoeveel kan ik een PlayStation VR bril online kopen?

Je kunt een pre-order plaatsen voor 399 euro. Deze virtual reality bril is daarmee een stuk goedkoper dan de concurrenten die je aan een pc moet verbinden. PlayStation kennende zal de prijs na enige tijd nog verder dalen. Verwacht echter niet dat dit snel gebeurt; zoals we bij de PlayStation zelf ook vaak zien duurt het zeker een jaar tot de eerste prijsdaling.

Is dit het juiste moment om Playstation VR te bestellen?

Kort gezegd: ja. In tegenstelling tot andere headsets is Playstation VR een product dat de komende tijd qua hardware niet verder ontwikkeld zal worden. De headset die je nu koopt zal qua functionaliteit exact hetzelfde zijn als de PS VR headset 3 jaar van nu. Console game ontwikkelaars willen immers zeker weten dat hun games op alle Playstation VR headsets draaien. Wanneer je al een PS4 in huis hebt is Playstation VR kopen een relatief kleine investering voor een hoogwaardige virtual reality ervaring. Heb je nog geen Playstation 4 in huis? Dan is de aanschafprijs van een Playstation VR headset én een Playstation nog steeds stukken lager dan de prijs van een Oculus Rift of HTC Vive in combinatie met de benodigde pc.

 

playstation vr ingezoomd web

Compare items
  • Total (0)
Compare
0