Oculus Rift

9 Total Score
Enorm succes op Kickstarter

De Oculus Rift is begonnen als enorm succes op Kickstarter. Vervolgens heeft Facebook het bedrijf overgenomen, om jaren te werken aan de eerste consumentenversie van de Oculus VR.


Na een van de meest succesvolle Kickstarter campagnes aller tijden, een miljarden overname door Facebook en talloze developer kits kunnen consumenten nu eindelijk zelf de volgende stap in virtual reality binnenhalen: Oculus Rift.

Oculus VR

Oculus VR is het bedrijf achter de Oculus Rift, de aanjager van de huidige virtual reality gekte en volgens velen het eerste echte product in een industrie die in enkele jaren tientallen miljarden waard zal zijn. Oprichter van Oculus VR, Palmer Luckey, startte de onderneming als tiener in de garage van zijn ouders. De jonge Palmer maakte deel uit van een club virtual reality hobbyisten die na de VR hype van de jaren ’90 altijd is blijven geloven dat virtual reality de toekomst vormde.

 

oculus rift spel vos web

 

Ongekend Kickstarter succes

De inmenging van John Carmack, bedenker van de Doom game-reeks, zorgde ervoor dat de Kickstarter die Palmer startte voor zijn eerste Oculus Rift developer kit een ongekend succes was. Talloze ontwikkelaars en enthousiaste consumenten kochten de Rift VR developer kit en zijn al jaren op deze testversies van de virtual reality headset aan het knutselen om te zorgen dat jij als consument straks voldoende te zien, spelen en ervaren hebt op je Rift. Er is ook al geruime tijd een Oculus Rift Wikipediapagina aanwezig met aanvullende informatie over het ontstaan van deze VR bril. Na een Kickstarter van 2,5 miljoen dollar, 3,5 jaar en een overname van Facebook is Oculus VR een feit en kan je als consument Oculus Rift kopen.

Waar kan ik de Oculus Rift kopen?

Je kunt de Oculus Rift kopen via de eigen website. Dit omdat er nu alleen nog maar pre-orders worden aangenomen. We verwachten dat deze bril uiteindelijk ook te koop zal zijn via alle grote elektronicazaken. Wil je ‘m nu al bestellen? Dan gaat dat nog even via de pre-sale pagina van de Rift zelf.

Voor hoeveel kan ik deze VR bril kopen?

Vanuit Nederland kun je de Rift kopen voor 899 euro. Je koopt dan de bril, incl. controllers en sensoren. Op de afbeeldingen zie je wat je allemaal zult ontvangen. Als je de set eenmaal in huis hebt, kun je zelf besluiten welke accessoires je hier nog bij wilt kopen. Er zijn meer dan genoeg mooie toevoegingen in ontwikkeling (of al te koop), waarmee je echt helemaal kunt opgaan in de nieuwe virtuele wereld.

Wat is Oculus Rift?

Oculus Rift is een virtual reality bril die je op je pc of laptop aansluit om vervolgens virtual reality games, films en andere VR content te kunnen ervaren. De Rift geeft je die ervaring door twee schermen voor je ogen te plaatsen die elk een ander beeld weergeven, waarmee de illusie van diepte wordt gecreëerd. Sensoren in de headset zorgen ervoor dat de bewegingen van je hoofd nagebootst worden in de beelden die worden getoond, waardoor je je getransformeerd naar een virtuele wereld waant.

oculus set

 

Hoe verschilt Oculus Rift van andere VR headsets?

De Oculus Rift is de eerste “volwaardige” vr bril die voor consumenten te koop is. Hoewel alternatieven als Samsung Gear VR en Google Cardboard eerder op de markt zijn gekomen, zijn deze headsets beperkt in hun vermogen je een diepgaande VR ervaring te bieden. Deze alternatieven werken namelijk met een smartphone en zijn daardoor gelimiteerd door de specificaties van je telefoon. Consumenten die Oculus VR kopen betalen hiervoor flink meer dan voor de smartphone-aangedreven alternatieven, maar krijgen daarvoor een veel krachtiger apparaat in huis en kiezen voor een superieure VR ervaring.

Hoewel HTC en Valve in de vorm van de HTC Vive een sterke concurrent in de markt zetten, is de Vive flink duurder dan de Oculus Rift en mist HTC de diepe zakken van moederbedrijf Facebook die alles op alles zullen zetten om van de Rift de standaard op VR gebied te maken. Ook Playstation springt binnenkort in de markt met de Playstation VR, maar deze is gelimiteerd tot gebruik met een Playstation console en zal gepaard gaan met zowel lagere technische specificaties als een lager prijskaartje.

oculus rift boven

 

Wat kan ik met de Oculus Rift VR?

Hoewel de toekomst van de Oculus Rift wordt gepresenteerd als een toekomst vol virtuele conference calls, concerten en andere spannende applicaties, draait de Rift vooralsnog om één ding: VR games. First person shooters, platformers, horrorgames en nog veel meer en allemaal in glorieuze virtual reality. Bij de lancering zijn er zo’n 30 games voor de Rift beschikbaar, maar deze collectie zal in rap tempo sterk toenemen. Veel ontwikkelaars zijn immers al jaren op Rift developer kits games aan het bouwen.

Is dit het moment om een Oculus Rift te kopen?

Hoewel het niet altijd verstandig is om de eerste te zijn die nieuwe technologie koopt, is nu Oculus Rift kopen redelijk risicovrij. De developer kits worden immers al jaren met veel plezier gebruikt en je ontvangt dan ook een apparaat dat zeer goed getest en doorontwikkeld is. Houd hierbij wel rekening met de systeemeisen van de Rift: als je geen redelijk stevige pc hebt staan, zou het nodig kunnen zijn een nieuwe pc aan te schaffen. Heb je een nieuwe pc staan en ben je enthousiast over alles wat VR te bieden heeft? Dan is nu de tijd om de Oculus Rift te kopen.

oculus rift 3d zijkant

Compare items
  • Total (0)
Compare
0