Google Cardboard

Een kartonnen virtual reality bril?

Virtual reality zou toch erg prijzig worden? Niet als het aan Google ligt. Tenminste, niet om er kennis mee te maken. Voor een paar euro kun je al ontdekken wat VR betekent dankzij de Google Cardboard.

Google Cardboard – VR te koop voor minder dan 20 euro

Terwijl veel bedrijven bezig zijn met voorbereidingen om een zo goed mogelijke VR bril op de markt te brengen, heeft Google iedereen verbaasd met de Cardboard. Door gebruik te maken van een smartphone had Google alleen nog maar een houder en 2 lenzen nodig. En voilá, de meest toegankelijke versie van virtual reality is geboren. Door het ontwerp rechtenvrij te maken kan iedereen de bril produceren. Hierdoor is de Google Cardboard in Nederland beschikbaar voor minder dan 20 euro. Minder dan 10 zelfs wanneer je goed zoekt of ‘m bij een Chinese winkel als Aliexpress koopt.

 

google cardboard 2

Waar kan ik Google Cardboard kopen?

Wil jij zelf meemaken waar die hele hype over gaat? Wij kunnen je alleen maar gelijk geven. Zoals eerder gezegd koop je een Google Cardboard al voor enkele euro’s. Handig om te weten is dat ook al heeft Google de bril ontwikkeld, je deze niet bij Google zelf kunt bestellen. De bril kopen kan wel bij de volgende winkels:

  1. bol.com | € 10 | binnen 1 dag in huis
  2. Light in the Box | € 4 | verzending vanuit China
  3. Conrad | € 13 | binnen 1 dag in huis
  4. Allekabels.nl | € 13 | binnen 1 dag in huis

Cardboard 1 vs. 2 – welke ga je kopen?

Er zijn inmiddels 2 versies van de vr bril van Google op de markt verschenen. Zoals je kunt verwachten is de Google Cardboard 2 verbeterd ten opzichte van de eerste variant. Het basismodel is nog steeds gemaakt van karton. Grote verschillen zijn te vinden bij de lenzen. De kwaliteit hiervan is verbeterd en de openingen zijn aangepast. Waar de eerste versie nog een volledig open binnenkant had, is bij de Cardboard 2 alleen het gewenste zichtveld uitgesneden. Twijfel je welke versie je gaat bestellen? Hou dan rekening met deze voordelen van de Cardboard 2 vs. 1:

  1. De lenzen zijn al verwerkt tussen 2 lagen karton. Je hoeft ze dus niet meer ertussen te klikken. Bovendien is er een andere lens gebruikt.
  2. De magneet die als knop fungeerde in versie 1 is vervangen voor een echte knop in versie 2. Door deze in te drukken tik je via de VR bril je scherm aan, waardoor je interactie aan je VR spel/film kunt geven. De magneet werkte bij lang niet elke smartphone, deze nieuwe techniek wel.
  3. Het stuk karton dat het beeld opdeelde tussen links en rechts raakte sommige neuzen. Dit is bij de Cardboard 2 niet meer het geval.
  4. De nieuwe versie heeft een olie coating op het karton. Hierdoor is het minder vatbaar voor vlekken, bijvoorbeeld van zweet.

Bekijk deze video voor een vergelijking van de Google Cardboard 1 vs. 2 van een andere VR fan op YouTube:

Welke uitvoeringen zijn er allemaal?

Voordat je de bril bestelt is het handig om te weten dat er nog best wat verschillen bestaan tussen de brillen. Ook al zijn ze allemaal gebaseerd op hetzelfde design, is de ene toch een stuk gebruiksvriendelijker dan de ander. Hou bij het kopen van de Google Cardboard rekening met deze eigenschappen:

Bouw- of vouwpakket

Ben je op zoek naar de allerlaagste prijs? Hou er dan rekening mee dat je de bril waarschijnlijk helemaal zelf in elkaar moet zetten. De lenzen en klittenband voor de sluiting krijg je er dan los bij. Ben je niet zou handig of vind je dat teveel moeite? Kies dan voor een vouwpakket. Enige wat je dan hoeft te doen is de bril in elkaar vouwen.

Karton of plastic

Eigenlijk bestaat de Google Cardboard, zoals de naam al doet vermoeden, alleen in een kartonnen variant. Toch zijn er fabrikanten die hier verbeterpunten zagen. Ze hebben wel de techniek overgenomen, maar de VR bril van plastic gemaakt. Deze brillen zijn steviger en vaak van betere kwaliteit. Minpunt is dat ze duurder zijn, terwijl het idee van de bril juist is om heel laagdrempelig kennis te maken met virtual reality.

Met of zonder hoofdband

conrad google cardboard

Het basismodel is alleen de VR bril. Deze variant moet je dus altijd zelf tegen je hoofd houden. Mooie toevoeging daarop is de hoofdband. Deze Cardboards zijn iets duurder, maar naar onze mening die paar euro meer waard. Je krijgt namelijk een betere VR belevenis, doordat je de bril niet zelf hoeft vast te houden. Zeker wanneer je een horror spel doet is dat geen overbodige luxe. Stel je voor dat je je nichtje de bril op geeft, en dat ze in de schrik de VR set door de kamer gooit..?

Luxe variant met NFC

De luxe variant heeft een ingebouwde NFC chip. Dit geeft niet heel veel toevoeging. Alleen wanneer je telefoon ook over een NFC chip beschikt, kun je het zo instellen dat deze automatisch een bepaalde VR app opstart wanneer je je telefoon in de bril schuift.

Kartonnen VR als promotiemiddel

Veel bedrijven zien de mogelijkheden van VR als promotiemiddel. Zeker nu het nog nieuw is kun je het WOW-effect creëren bij je (potentiële) klanten. Productie is goedkoop, je kunt je merk op de bril laten printen en je bent gegarandeerd van veel contactmomenten doordat mensen deze goodie bewaren. Autoverkopers zien in VR zelfs een hele nieuwe manier van verkopen.

Review Score
7.5 Total Score
Perfecte manier om goedkoop kennis te maken met VR

De Google Cardboard is dé manier om kennis te maken met VR. We geven 'm een 7,5 vanwege de extreem lage prijs, waarbij we ervan uitgaan dat dit je eerste ervaring met VR zal zijn. Heb je het WOW-effect, zoals wij ook hadden? Dan weet je dat een virtual reality bril wat voor jou is. Enige wat je dan nog hoeft te doen is kiezen welke van de professionelere brillen je gaat bestellen.

Waardering VR bril
7.5
Add your review  |  Read reviews and comments
We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Your total score

Compare items
  • Total (0)
Compare
0